In momentul in care am centralizat voturile finale ale juriului si am stabilit astfel castigatorul premiului „fotograful anului 2015„, am remarcat ca pe site-ul acestuia – Alexandru Caranfil, portofoliul era impartit in fotografie comerciala, personal si fine art &…nudes 🙂 .
Ulterior abia, dupa cateva cautari mai amanuntite, am descoperit site-ul de wedding – caranfil.ro.

Sa incepem…

Daca de obicei ne intrebam de ce dintre toate ramurile fotografiei, tocmai fotografia de nunta, de data aceasta vom reformula: de ce, pe langa celelalte tipuri de fotografie, ai ales si fotografia de nunta? 🙂

In 2006, o prietena de-a sotiei mele m-a rugat sa ii fac fotografii la nunta. Nu stiam nimic despre acest gen. Am luat aparatura, iar nunta si-a urmat cursul. Pe vremea aceea eram destul de timid, motiv pentru care fotografiam in stil fotojurnalistic. Nu pot spune ca m-am indragostit de fotografia de nunta… a fost destul de ciudat. Cu timpul am inceput sa studiez mai mult aceasta ramura fotografica si concurenta, si a inceput sa-mi placa. In acest moment pot spune ca a fost un exercitiu foarte bun pentru perfectionarea mea ca fotograf.

Cand si cum a luat nastere pasiunea pentru fotografie?

Acum 13 ani mi-am dorit un apart digital si impreuna cu tatal meu am inceput cautarea acestuia. Initial imi doream un point & shoot de la HP. Atunci tatal meu a intervenit si mi-a explicat ca pentru a face poze bune am nevoie de un aparat cu functii manuale iar un obiectiv bun are diafragma 2.8. Am ajuns sa iau un bridge, Minolta dimage 7i, iar in scurt timp am inceput sa fotografiez modele ca si job. Pot spune ca din acel moment m-am simtit fotograf profesionist.

Care dintre aceste ramuri ale fotografiei te inspira cel mai mult?

Sunt perioade si perioade, ma invart in jurul portretului, dar am observat ca in decursul timpului am fost atras de acea ramura in care aveam mai mult de invatat. Consider fotografia de nunta un gen fotografic complex unde poti alterna intre boudoir, beauty, instantanee si conceptual chiar si fara sa iti dai seama. Ca sa fiu sincer acum sunt atras de … acele fotografii care spun “o mie de cuvinte”, in general proiecte personale pe care le realizez la workshopuri.

Despre fotografia de nunta si clienti

Cum poti caracteriza fotografiile tale si stilul abordat? Cat de mult consideri ca trebuie sa intervina prelucrarea / editarea in realizarea fotografiei finale si care sunt gusturile tale in materie de prelucrare?

De multe ori imi place sa surprind mirii, sa creez o realitate a mea. Atunci le livrez fotografii spre fine art. Fara editare ar fi mult mai greu sa fac acest lucru. Alteori, cand sunt ca o carte deschisa, ii urmaresc fotojurnalistic. Nu e o regula, fiecare editeaza cum vrea, iar astfel ne diferentiem unii de altii in ochii clientilor.

Unde te pozitionezi? Ai un anumit public tinta?

Pana de curand mi-a placut sa spun despe mine ca sunt fotograf cu care poate lucra oricine. Am avut clienti care cu greu plateau 200 de lei (aici ma refer la sedinte foto) dar si clienti care scoateau destul de lejer sume mari din buzunar. In cazul nuntilor pot spune ca am preturi decente. Partea proasta atunci cand lucrezi cu preturi medii este ca pur si simplu nu ai acces la evenimentele mari de pe aceasta piata. In urmatorul an imi voi face o strategie de marketing cu care sa atrag clienti de top. In final pot spune ca imi place sa cred despre clientii mei ca sunt oameni cu gust care apreciaza fotografiile de calitate.

Ai idee cam cate nunti fotografiezi in fiecare an?

Cum activitatea mea nu se rezuma doar la nunta, intr-un an fotografiez un numar de 8 – 12 evenimente. Dar anul acesta mi-am dorit mai mult, si acum am mai multe.

Pentru clienti

Care este efortul de prelucrare dupa o nunta (numar aproximativ de zile pentru selectie si editare)?

Stiu ca m-am mandrit o perioada cu faptul ca din 3000 de fotografii am facut o selectie de 1500 pe care le-am editat in Lightroom si o selectie de 150 pe care le-am prelucrat in Photoshop. Totul a fost facut in saptamana de dupa nunta, chiar si designul de album. Este nunta ce are link la una din locatiile mele preferate – Hotel Vega.

Nu pot spune ca sunt atat de rapid la toate evenimentele. Uneori lucrez si 200 de ore la un proiect. Personal cred ca “efortul de prelucrare” incepe cu mult inainte de ziua nuntii: daca acum 10 ani aveam nevoie de o noapte sa editez o fotografie, acum, pentru acelasi efect consum doar 5 minute. Trebuie insa sa precizez ca influenteaza mult si capacitatile calculatorului si dimensiunea fotografiilor.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?

Imediat dupa nunta predau atat raw-urile cat si jpg-urile in format brut.
Exista doua variante: clientii fie primesc fotografiile pe un hard in ziua nuntii, fara a fi selectate, fie dupa o perioada scurta de timp, in care sunt selectate un numar de fotografii alese de comun acord.

Unii fotografi considera ca se “dezbraca” in fata clientului atunci cand predau fotografii brute, dar pe mine acest lucru m-a facut sa fiu mult mai selectiv in momentul declansarii.
In cazul albumelor, timpul de predare este strans legat de rapiditatea clientului de a face selectia fotografiilor din album sau a modificarilor din acesta. Prelucrarea fotografiilor dureaza intre 15 si 30 de zile.

Ce materiale poti livra clientului la final?

Albumele standard sunt facute la Brasov, dar lucrez cu orice producator de albume imi cere clientul. Singura observatie ar fi ca prefer sa fac albume patrate.

Am predat fotografii printate cu Epson 4900 pe hartie de foarte buna calitate dar, intre timp, din lipsa de cerere, capul de printare s-a uscat, iar acum este un bibelou in studioul foto… sau poate fi folosita cu negru virat in magenta (aviz amatorilor de filme expirate).

3 sfaturi pe care le-ai oferi oricand oricarui client.

Sa faca nunta dupa placul si posibilitatile sale, sa traiasca fiecare clipa alaturi de partener, sa aleaga sa lucreze cu profesionisti pentru ca toata nunta sa se deruleze impecabil.

Care sunt criteriile de care consideri ca ar trebui sa tina cont un client atunci cand isi alege un fotograf?

In primul rand este nevoie ca mirii si fotograful sa fie pe aceeasi lungime de unda. Consider ca intalnirile pentru asta sunt… sa vedeti daca sunteti sau nu compatibili.

Altfel, pot merge pe recomandari sau sa-si caute singuri artistii preferati. Oricum, consider ca doua-trei albume sunt suficiente pentru a alege. Se vehiculeaza ideea sa arati evenimente cap–coada. Nu imi place atunci cand cineva imi cere lucrul acesta, nu are nici un fel de relevanta; in general fotografiile sunt editate si unii fotografi editeaza mai mult, altii mai putin, unii mai multe fotografii, altii mai putine.

Care dintre sedinte sunt mai populare, cele realizate inaintea nuntii sau dupa? Ce poti recomanda clientilor, daca ar fi sa aleaga una dintre cele doua?

Mai toti clientii mei aleg sedintele dupa eveniment, cand pot purta tinutele din ziua nuntii. Recunosc ca a trecut mult timp de cand nu am avut o nunta fara sedinta foto dupa. In schimb, fac destul de multe sedinnte foto de familie sau de cuplu, care nu sunt anexate unei nunti. In general, recomand clientilor locatii si idei… ei stiu mai bine cand vor sa faca poze.

Ai un moment preferat in desfasurarea unei nunti? Daca da, care este acela?

Toate momentele in desfasurarea unei nunti sunt speciale, dar, in general, imi place cand lucrez relaxat, iar pregatirile si sedintele foto sunt astfel de momente.

Exista vreo locatie preferata pentru sedintele foto de nunta? Ce te inspira mai mult: natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? In ce astfel de locuri ai prefera mai mult sa fotografiezi?

Inspiratia vine pe moment si prefer locatiile in care fotografiez pentru prima data. Inainte de locatie sunt insipirat de miri si de lumina. Am fost totusi in locatii care m-au inspirat dar nu in postura de fotograf de nunta. Foarte mult mi-a placut in Mexic si Indonezia. Dintre orasele in care am calatorit Parisul este preferatul meu. Chiar am o serie de fotografii premiate din Paris. Legat de nunta am fost in Venetia, la Balcic dar cum ziceam la inceput, mirii au fost principala sursa de inspiratie.

Sectiune de inspiratie pentru clienti

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul pentru a putea surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.

Scurte pareri personale si recomandari de nunta, insa de aceasta data fara intrebari de fotografie:

3 locatii de nunta preferate (dintre cele in care ai fotografiat).

Acasa la Badea 🙂
Acasa la Lina 🙂
Hotel Vega

Desi am fotografiat in locatii de poveste, pot spune ca locatiile preferate sunt acolo unde mirii se simt cel mai bine si sunt naturali.

Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?

E ca si cand alegi intre instantanee si fotografii aranjate. O formatie nu poate duce o nunta intreaga cum nici dj-ul nu poate avea farmecul unui interpret. Sunt complemantare dar, in functie de buget, se poate merge doar cu dj.

3 formatii / DJ de nunta preferate.

Prietenii mei, The Jacks 
RedBlonde 
Geambasu Jr

Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?

In aer liber pentru cei nonconformisti si biserica pentru conservatori. Foarte importanta este ora… imi place mult lumina de la apus care intra prin vitralii.

3 idei interesante de marturii.

Nu sunt fanul maturilor care se arunca. Borcanul cu miere sau dulceata e mult mai util.

Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitat si apoi ca fotograf.

De zi, pentru ambele intrebari.

Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferi din postura de invitat? Dar ca fotograf?

Ca sa continuam in acelasi stil, prefer nunta de duminica pentru ca, de obicei, se face pe zi!

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ai fi mire, ce fotograf de nunta din Romania ti-ai dori sa-ti fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciezi in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

La o tabara de creatie l-am intalnit pe Rares Pulbere, despre care cred ca avem stiluri asemanatoare. Pe el l-as alege.

Numeste te rog 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciezi, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Jambor
Imagia
Rares Pulbere

Dar din afara?

Jerry Ghionis
Emin Kuliyev
Jeff Ascough

Poti numi cativa fotografi aflati la inceput de drum, care crezi tu ca au potential?…

Arsinel Luca este un fotograf pe care il consider foarte talentat. L-am intalnit la cursul pe care il sustin si cred ca in scurt timp va deveni destul de cunoscut.

De interes pentru fotografi

Ce parere ai despre concursurile de fotografie? Participi sau ai participat la randul tau la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care te mandresti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

In 2010 am participat la mai multe concursuri, iar pe multe le-am si castigat. Au fost doua sau trei concursuri nationale castigate si am avut mai multe mentiuni la International Photography Awards.

Inainte de a participa la un concurs cred ca trebuie sa studiezi foarte bine atat juriul cat si fotografiile castigatoare din alti ani. Din cate am abservat eu la concursuri castiga fotografiile altfel – daca 10 fotografi trimit fotografii vesele si unul cu o mireasa plangand, nu e nevoie sa spun cine va castiga.

Cel mai tare ma mandresc cu zburatorul meu si cu un nud hdr facut in 2007.

Cum ai evoluat si cum iti perfectionezi cunostintele fotografice? Participi la seminarii, workshopuri, inveti singur sau faci schimburi de experienta cu alti colegi?

Evolutia mea a fost destul de ciudata, am sarit unele etape, pe care le-am parcurs ulterior. Pentru a fi un fotograf de success trebuie sa ai o cultura vizuala, sa iti cunosti foarte bine aparatul si tehnica fotografica, sa posezi cateva notiuni de culoare si anatomie, sa stii sa lucrezi cu modelul / modelele si cum sa editezi o fotografie.

Pe langa lucrurile enumerate mai sus, cateva idei originale fac diferenta. Initial am fost autodidact, apoi am urmarit foarte multe tutoriale, am fost la un workshop de fotografie si la mult mai multe despre marketing si management si chiar si stil de viata. Voi mai participa la workshopuri si seminarii in primul rand pentru a le perfectiona pe ale mele.

Ce sfaturi le-ai putea da fotografilor aflati la inceput de drum? Care crezi ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

In primul rand sa faca fotografie doar daca le place, mai ales cand vine vorba de fotografie de nunta. Daca simti asta si vrei sa devina o meserie, cel mai bine urmezi o facultate de profil. Vei intalni multi oameni si opurtunitati care te vor ajuta.

In cazul in care ti-ai descoperit mai tarziu aceasta pasiune si vrei sa o transformi in profesie cred ca cel mai bine ar fi sa inveti cat mai mult pe internet, sa urmezi cursuri si workshopuri de la care ai cu adevarat ceva de invatat, sa iti faci un portofoliu cat mai bun si un marketing si mai bun. La inceput, cum te promovezi e cel mai important, dar pe termen lung, fara talent si pasiune te plafonezi, si fotografia devine doar o meserie.

Am remarcat ca te numeri printre fotografii romani care organizeaza workshop-uri. Ne poti povesti mai multe despre aceste proiecte ale tale? 

Sa vorbesc despre fotografie imi place poate la fel de mult ca atunci cand o realizez. Anul trecut m-am gandit sa incep un curs de fotografie mai altfel. Nu am vrut sa fie despre expunere si diafragma caci pe internet sunt foarte multe tutoriale pentru incepatori si m-am axat mai mult pe critica fotografica. Cu timpul am avut mai multe workshopuri – de nud, boudoir, fashion, portret dar si de nunta. Momentan pregatesc un workshop de nud, dar inca nu am stabilit data. Cert este ca il voi tine in aer liber si va fi la mare.

Profilul meu Website Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.