Adora Studio este una dintre cele mai apreciate si cunoscute echipe de fotografie de nunta din Romania. Recent, Adora Studio a implinit 8 ani de existenta, timp in care a reusit sa devina un reper in domeniul fotografiei de nunta. Este o afirmatie ce poate fi probata de orice fotograf roman de nunta, dar si de cei aproximativ 100.000 de fani care ii urmaresc pe pagina de Facebook.
Si noi ii urmarim constant si chiar i-am cunoscut personal, atat ca profesionisti, atunci cand Paulian Prajitura a facut parte din comisia de nominalizare pentru concursul anual de fotografie de nunta, dar si ca sportivi, pentru ca, probabil putini stiu, cei de la Adora sunt pasionati si de…alergare 🙂 .
Va invitam, in randurile de mai jos, sa faceti cunostinta cu ei si sa aflati cateva lucruri bine de stiut atat pentru cei care sunt in cautarea unui fotograf profesionist, dar si pentru cei care activeaza in domeniul fotografiei de nunta.

Sa incepem…

Cine sunt cei care formeaza echipa Adora Studio si cum va caracterizati?

In prezent echipa Adora numara 3 membri. Paulian si Cristian sunt inca de la inceput si au ramas nucleul echipei, fiind fotografi; Cezar ni s-a alaturat in urma cu doi ani si ne ajuta la editare, design de album, etc. Rolul administrativ din cadrul firmei imi revine mie (Paulian), probabil si pentru ca sunt cel mai ordonat si pragmatic dintre noi. Cristian are sub aripa partea de design.

Cand si cum a luat nastere Adora Studio si de ce dintre toate ramurile fotografiei, tocmai fotografia de nunta?

Ne-am cunoscut in 2007, la un curs de arta fotografica din Constanta, la care participam amandoi. Glumim (sau nu) deseori spunand ca singurul lucru care ne-a ramas in urma acelui curs este prietenia noastra.

Eu eram pasionat de fotografia de peisaj pe care o abordam cu un oarecare success si am fost indrumat de catre un amic catre fotografia de nunta. Am refuzat cred jumatate de an sa merg la vreun eveniment in calitate de fotograf dar ulterior am zis totusi sa incerc. Am inceput sa studiez netul (destul de saracacios in informatii la acea vreme) si am dat peste cateva clipuri de prezentare a muncii unor fotografi de nunta. Era un DVD cu Yervant, Martin Schembri, Jeff Ascough, Joe Buissink, Denis Reggie. Am ramas fascinat pe loc si mi-am dat seama ca se poate face fotografie de calitate si la nunta, ca nu totul se rezuma la fotografiile de grup sub arcada pe care le tot vedeam pe la noi.

Atunci am inceput sa imi construiesc cariera in domeniul acesta. Pe Cristian l-am convins sa mi se alature vazandu-l interesat, pasionat, atent la detalii. Am crezut ca ne vom completa ca si echipa si acum cred ca nu puteam lua o decizie mai buna. Numele firmei a fost inspiratia lui Cristian.

Pe langa fotografia de nunta, ce alte tipuri de fotografie mai realizeaza Adora Studio?

Fotografia de nunta a fost startul. Pe langa alte tipuri de evenimente personale sau corporate, in 2010 am infiintat primul studio foto modern din Constanta, pe care l-am marit si redecorat apoi in 2013. Acolo realizam de la sedinte foto de copii sau familie la sesiuni foto de beauty, fashion, fotografie de produs, etc.

Avem in prezent contracte comerciale cu unitati de turism pentru care realizam fotografiile de prezentare, tururi virtuale, chiar si clipuri video.

Unde va pot gasi clientii pentru fotografia de studio? Care este adresa?

Studioul este situat in centrul orasului Constanta, vis-a-vis de Tomis Mall, pe str. Mihai Viteazu nr 10.

studioul Adora din Constanța

Despre fotografia de nunta si clienti

Cum caracterizati fotografia voastra? Cum definiti stilul de fotografie abordat? Cat de mult considerati ca trebuie sa intervina prelucrarea / editarea in realizarea fotografiei finale si care sunt gusturile voastre in materie de prelucrare?

Aici e mai complicat. Mult timp s-a intretinut o polemica intre doua mari curente in fotografia de nunta. Fotojurnalismul si portretistica. Asta desi erau putini la noi in tara care abordau cu strictete unul dintre stiluri. Intotdeauna mi s-a parut oarecum amuzanta aceasta impartire si lupta surda intre cele doua tabere.

Fotografiem la un eveniment. Din punctul meu de vedere rezultatul si chiar si modul de abordare in ziua respectiva trebuie sa tina cont de specificul evenimentului si mai ales de al oamenilor implicati. Asta inseamna ca fotografiile trebuie in egala masura sa ne defineasca si pe noi si pe ei. Pe noi pentru ca sigur ceva din munca noastra le-a atras atentia si ne-au ales sa le fim alaturi. Pe ei pentru ca sunt unici, pentru ca personalitatea lor trebuie sa transpara in fotografii.

Chiar avem la studio doua albume de prezentare de la evenimente ce au avut in comun mai multe locatii. Rezultatele difera extrem de mult chiar daca tot noi am facut fotografiile.

Despre prelucrare este mult de vorbit. In esenta, o fotografie este gata atunci cand autorul considera asta. Ce face pe parcursul procesului de creatie ar trebui sa conteze mai putin. Vorbim totusi de fotografie artistica.

Unde va pozitionati? Aveti un anumit public tinta?

Inca de la inceput am ales ca piata intreaga Romanie. Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am infiintat firma a fost sa ne inscriem la un targ de nunti in Bucuresti (pe vremea cand targurile de nunti mai aveau o oarecare relevanta) si in continuare ne-am promovat pentru clientii din intreaga tara in loc sa alegem sa fotografiem pe plan local. Am fost si cred in continuare ca suntem un brand premium. Clientii nostrii ideali? Frumosi, inteligenti, plini de viata, independenti…asa ca noi 🙂 .

Fotografiati impreuna sau separat? Cat din rezultatul final al fotografierii unei nunti este creatie individuala si cat munca de echipa?

In mod normal la un eveniment merge un singur fotograf insotit de un asistent. Clientii pot alege optional sa acoperim evenimentul cu 2 fotografi. Rezultatul este intotdeauna mai bun. Cadrele sunt mai variate, nu neaparat mai multe.

Rezultatul este intotdeauna munca unei echipe, indiferent cine face parte din ea – pe de o parte noi ca si fotografi, pe de alta parte mirii si toata echipa care a ajutat la realizarea evenimentului (make-up artist, hair stylist, decorator, designer, etc).

Cate nunti fotografiati in fiecare an?

Depinde de an. La inceput am fotografiat si cate 20 de nunti de fiecare. Apoi am redus numarul si incercam sa nu depasim 17 nunti pe an de fotograf. Daca luam in considerare ca 90% din nunti au si albume si sesiuni foto in afara evenimentului – fie ca sunt de logodna, fie dupa nunta – volumul de munca ulterior este destul de mare.

Aveti vreo locatie preferata pentru sedintele foto de nunta? Ce va inspira mai mult? Natura, muntele, marea, peisajele citadine, interioarele? In ce astfel de locuri preferati mai mult sa fotografiati?

Locatia conteaza intr-o masura mai mare sau mai mica… depinde de fotograf si de stilul adoptat. In urma cu ceva timp eram axati mult pe portrete, cadre stranse in care nu conta aproape deloc locatia. Acum – daca avem o locatie draguta – tindem sa facem si multe cadre largi, sa pozitionam actiunea / mirii in peisaj.

In momentul asta daca ar fi sa fiu intrebat unde as prefera sa fotografiez urmatoarea sesiune foto as spune clar la munte. Nu stiu ce as raspunde peste o luna. Oricum probabil fiecare fotograf prefera sa fotografieze altundeva. Pur si simplu in alt loc decat cel in care traieste si care chiar daca e minunat – in timp – i se pare banal. Noi suntem de la mare si cu toate ca avem plaja si marea langa noi tot preferam sa fotografiem la munte…

Pentru clienti

Care dintre sedinte sunt mai populare, cele realizate inaintea nuntii sau dupa? Ce recomandati clientilor, daca ar fi sa aleaga una dintre cele doua?

Imi aduc aminte de anul 2007. Atunci tot ce se fotografia era ziua nuntii. Am incercat si am reusit cu succes sa convingem clientii de avantajele unei sesiuni foto dupa nunta pe la sfarsitul anului 2007. De atunci sedintele “trash the dress” au devenit un lucru absolut firesc in desfasurarea unui eveniment din punct de vedere fotografic vorbind.

Noi personal preferam sesiunile realizate inainte de nunta. Imbracaminte mai lejera, libertate mai mare de miscare. Alte avantaje ar fi ca in ziua nuntii ne vom cunoaste mai bine.

Recomandarea catre clienti e alta: daca doresc o zi a nuntii mai linistita, pe care sa o petreaca in compania familiei si a invitatilor, cu o sesiune foto scurta – atunci sa aleaga sedinta dupa nunta. Astfel vom avea timp si de cadre cu ei intr-un loc ales impreuna, fara graba.

Care este efortul de prelucrare dupa o nunta (numar aproximativ de zile pentru selectie si editare)?

O nunta necesita circa sapte zile de munca in afara fotografiatului propriu-zis. Daca clientii opteaza si pentru album se mai adauga aproximativ cinci – sase zile. Nu cred ca este util cuiva sa enumar exact pasii necesari, echipamentul implicat si timpul pierdut cu fiecare operatiune in parte.

Care este timpul mediu de livrare a materialelor pentru o nunta?

De 2 ani, de cand ni s-a alaturat si Cezar, timpul de livrare este de 45 de zile. Si nu a fost nici un caz in care sa intarziem. Tinem foarte mult la punctualitate, pentru ca daca vrem ca si breasla sa fim luati in serios ar trebui si noi la randul nostru sa oferim seriozitate. Cand semnam un contract noi suntem cei ce precizam durata de livrare. In aceste conditii nu stiu ce justificare s-ar putea gasi pentru intarzierile repetate.

Ce materiale livrati la final?

Fotografiile le livram pe stick, mai sus aveti o modailitatea de livrare de care s-au bucurat clientii din 2015.

Sfaturi pe care le-ati oferi oricarui client!

Este nunta voastra. Este petrecere. Simtiti-va bine!
Alegeti sa lucrati cu profesionisti in toate domeniile ce acopera nunta. Asa veti sta linistiti stiind ca totul iese perfect fara implicarea voastra directa la fiecare pas. Va veti putea bucura astfel de propria nunta.

Care considerati ca ar trebui sa fie criteriile de care sa tina cont un client atunci cand isi alege un fotograf?

In primul rand, culegeti referinte despre fotograful pe care vi-l doriti. Apoi cereti sa vizionati cateva nunti intregi. Oricine poate avea 3-4 cadre reusite de la un eveniment. Pe voi va intereseaza intregul (cred). Aveti apoi grija la partile legale – contract, facturi, etc.

Sectiune de inspiratie pentru clienti

Fotografii sunt probabil cei mai buni critici de nunta, pentru ca, prin natura jobului, sunt nevoiti sa “citeasca din scoarta in scoarta” tot evenimentul ca sa poata surprinde si extrage cele mai inspirate cadre. De aceea, am ales sa includem in interviurile noastre cateva intrebari pe care probabil orice mireasa ar vrea sa le adreseze cuiva care a vazut de-a lungul vietii sale sute de nunti.

3 locatii de nunta preferate (dintre cele in care ati fotografiat).

Ambasad’or Events
Casino Sinaia
Salon du Mariage Toujours l’Amour – Saftica

Preferinta personala: doar DJ sau DJ plus formatie? De ce?

Dj si formatie cu cateva interventii – fie populara, fie coveruri – in functie de preferintele mirilor si ale invitatilor. Este foarte important sa stii ce fel de invitati ai la eveniment.

3 formatii / DJ preferate.

Jukebox
Trupa Feelings
DJ Bobitza

Preferinta personala: cununia religioasa in biserica sau in aer liber?

Cununia religioasa in biserica. Nu stiu – pare ca acolo este locul ei. Oricum din cate stiu eu BOR nici nu mai sustine cununii religioase in aer liber.
Daca e sa vorbim de cununia civila – da – o prefer in aer liber oricand.

3 Idei interesante de marturii.

Nu stiu daca as putea da trei exemple, dar ideea e ca daca vreti ca marturia sa nu fie aruncata in drum spre casa ar trebui sa fie ceva personal – ori manufacturat de miri, ori de interes pentru invitati. Un exemplu – o sticluta de vin din via proprie, personalizata.

Preferinta personala: nunta de zi sau de noapte? Intai ca invitati si apoi ca fotografi.

Nunta de noapte ca si invitat. Decamdata si ca fotograf cred ca acelasi lucru. Asta si din cauza ca la noi la Constanta asa sunt toate nuntile, e vorba de obisnuinta. Cred ca usor, usor se vor face un pic mai “light” si nuntile noastre romanesti, dar e o inertie inca acolo.

Nunta de sambata vs nunta de duminica. Ce preferati din postura de invitat? Dar ca fotografi?

Avand in vedere ca sunt antrepenor mie personal imi este indiferent ca si invitat cand este nunta – duminica sau sambata. La fel ca si fotograf.

Si ca sa leg un pic de intrebarea anterioara – cred ca popularitatea crescanda a nuntilor de duminica (la care in mod obisnuit petrecerea incepe mai devreme) va duce intr-un final la acceptarea pe scara mai larga a nuntilor de zi si in alte zone ale tarii.

Exercitiu de sinceritate

Daca maine ati fi miri, ce fotograf de nunta din Romania v-ati dori sa va fotografieze propria nunta si de ce? Ce valori apreciati in mod deosebit la acest fotograf, din postura de client? O singura varianta! 🙂

E destul de greu sa aleg o singura varianta. Sincer. Sunt multi fotografi romani pe care ii admir, cu stiluri diferite si intre ei si de al nostru.

Ca sa spun totusi un nume (ales din lista de 3 ce va urma)– acum as alege Ostafi. Fotografia lor are o eleganta care ma atrage, iar pe cei doi – pe Andi si pe Madalina – ii cunosc si ii apreciez mult ca oameni.

Numiti 3 fotografi de nunta din Romania pe care ii apreciati, tinand cont de stilul, portofoliul si experienta acestora.

Marian Sterea
Jambor
Ostafi

Dar din afara?

Nordicaphotography.com
Keda Z – pentru cadrele ireale de sedinta foto pe care le creeaza
hofferphotography.com

Numiti 3 fotografi, aflati la inceput de drum, care credeti ca au potential.

Aici e un pic mai complicat. Nu urmaresc neaparat piata romaneasca sa vad cine e la inceput si ce potential au. Totusi, din fotografii tineri mi-a sarit in ochi David Ghisa – care nu stiu in ce masura fotografiaza nunti – deci probabil e irelevant pentru discutie…

De interes pentru fotografi

Ce parere aveti despre concursurile de fotografie? Participati sau ati participat la astfel de concursuri? Care sunt fotografiile cu care va mandriti cel mai mult si care au fost apreciate de juriu?

Concursurile de fotografie sunt foarte bune. Sunt un mod obiectiv de a vedea cum te plasezi in functie de alti fotografi care activeaza pe piata ta sau in lume. Sunt un motor care te impinge sa fii mai bun, sa gandesti altfel, sa iesi din tipare. Am participat in trecut la cateva concursuri de fotografie de nunta, dar in ultima vreme nu prea am mai avut timp pentru ele.

Cum ati evoluat si cum va perfectionati cunostintele fotografice? Participati la seminarii, workshopuri, invatati singuri, faceti schimburi de experienta cu alti colegi?

Exista o evolutie in cariera fiecaruia dintre noi. Stagnarea echivaleaza cu plafonare, autosuficienta, care in timp duce la iesirea ta de pe piata. La inceput devoram tot ce gaseam pe internet in materie de tutoriale, seminarii inregistrate, site-uri ale unor fotografi celebrii. Am fost si la cateva workshop-uri sustinute de fotografi pe care ii admiram. In ultimii ani cercetarea si invatarea este un proces mult mai fluid, mai “seamless”, are loc de fiecare data cand stau 10 minute pe net sau pe FB uitandu-ma la munca altora.

Foarte important am considerat intotdeauna faptul ca dupa un workshop sau seminar sa asimilezi cunostinte noi si sa vezi in ce mod le integrezi in munca ta de zi cu zi. Pentru ca nu cred ca ajuta pe cineva sa copieze pur si simplu un stil, o tehnica de prelucrare…

Ce sfaturi le-ati da fotografilor aflati la inceput de drum? Care credeti ca sunt pasii necesari pe care trebuie sa ii urmeze un fotograf aflat la inceput de drum, pentru a deveni un fotograf profesionist de nunta?

In primul rand sa fie sigur ca asta vrea. Este foarte mult de munca. Ce se vede din viata unui fotograf de nunta si care este cu adevarat viata lui nu poti stii decat cand vezi cu ochii tai. Orele de munca, weekend-urile departe de familie, noptile nedormite, investitiile, toate acestea nu sunt tocmai la vedere.

Daca este ok cu asta atunci in primul rand studiu individual, asistent pe langa fotografi consacrati. Abia dupa o baza buna pot incepe sa participe si la workshopuri care in ultima vreme sunt din ce in ce mai ofertante.

Ce parere aveti despre workshop-urile de fotografie de nunta? Ati participat la astfel de workshop-uri? Ati organizat? Care vi s-au parut cele mai utile? Ce workshop-uri recomandati?

Workshop-urile de nunta. Cum spuneam si mai devreme exista in momentul de fata o inflatie a numarului acestora. Acest lucru este si nu este bun. Este pentru ca ai de unde lua informatie de buna calitate, pentru multi participarile la astfel de evenimente sunt puncte importante de lansare sau relansare a brandului pe care il promoveaza, apar redefiniri de stiluri. Apar fotografi mai buni. Curba de invatare este mai scurta acum fata de momentul 2005 – 2007 sa zicem si asta se datoreaza in parte internetului, in parte workshopurilor.

Nu este bun pentru ca nu toti care tin WS-uri chiar ar trebui sa faca asta. Ori nu pot transmite foarte bine informatia pe care o detin, ori pur si simplu nu detin foarte multe informatii. Pe de alta parte sunt multi participanti care incearca sa replice intocmai stilul de editare al unui fotograf si rezultatele pot fi chiar comice uneori.

Noi am participat la cateva WS-uri cu fotografi si din tara si din strainatate. Temele au fost variate, nu numai fotografie de nunta. Suntem in continua incercare de a ne imbunatati stilul si in alte domenii ale fotografiei.

De organizat nu am reusit pana acum. Am avut numeroase solicitari si de la colegi fotografi si de la organizatori de conferinte, dar deocamdata am refuzat. Cea mai probabila cauza e tracul 🙂 . Poate in viitor. Nu stiu…

Profilul meu Website Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.