Programul din ziua nunții, mai ales cel de la pregătirile mirilor, este unul destul de alert și tocmai pentru că atunci veți simți, cel mai probabil, că emoțiile vă copleșesc, trebuie să vă gândiți că o anticipare a tuturor activităților din ziua respectivă și un program clar stabilit pe ore nu are cum să vă aducă decât beneficii și o senzație în plus de lejeritate.

Variantele de program, ordinea activităților și locul în care acestea se desfășoară diferă de la o nuntă la alta, mai ales că există cupluri care în aceeași zi cu biserica au programată și cununia civilă, iar pentru aceștia, orarul trebuie cu atât mai bine stabilit din timp. Locațiile în care au loc pregătirile mirilor diferă, de asemenea, de la caz la caz, iar felul în care alegeți să decurgă ședința foto poate influența, totodată, programul din ziua nunții.

Este foarte important ca, înainte de stabilirea tuturor activităților din ziua respectivă, să vă consultați între voi, alături de nași și de familie, pentru a stabili exact orele la care trebuie să fiți prezenți la primărie (dacă este cazul, în aceeași zi), la biserică și la restaurant. Alegerea unor ore mai convenabile și ușor mai târzii pentru ultima dintre locații, respectiv restaurantul, poate aduce un timp extra și o senzație de confort mai ridicată în ziua marelui eveniment.

Pregătirile mirilor când cununia civilă este în aceeași zi cu biserica și restaurantul

În cazul în care ați ales să vă căsătoriți civil în aceeași zi cu slujba religioasă și petrecerea de la restaurant, este bine de știut că programul vostru va fi mult mai încărcat. Luați în considerare faptul că zilele de sâmbătă sunt întotdeauna mai aglomerate la Starea Civilă, iar programările pentru ceremonii se fac din timp, așa că nu lăsați totul pe ultima sută de metri, tocmai pentru că riscați să nu mai găsiți loc în ziua dorită sau disponibilitate pentru ora care vă avantajează.

Este de preferat ca într-un astfel de caz, cununia civilă să aibă loc cât mai devreme, tocmai pentru ca ulterior mirii (în special mireasa), să aibă timp, după caz, să schimbe ținuta și să refacă machiajul/coafura.

Ședințele foto din ziua nunții, după pregătirile mirilor

Întâi de toate, este foarte important să contractați o echipă foto/video profesionistă, cu o experiență vastă în domeniu sau recomandată de cineva apropiat. Fotografii cu experiență în nunți știu să se organizeze și să se plieze perfect după programul vostru, iar în cazul în care doriți o ședință foto la pregătirile mirilor sau înainte/după biserică, este esențial ca echipa din spatele obiectivelor să se miște destul de repede.

Mulți dintre viitorii miri aleg un pachet foto standard care include și o ședință foto realizată acasă, timp în care mireasa este pregătită de către domnișoarele de onoare pentru biserică, eventual pe parcursul ședinței de machiaj, iar mirele este ajutat să îmbrace costumul de ginere alături de cavalerii săi de onoare. Mai apoi, după slujba de la biserică, se alege o locație cu peisaje inedite pentru o altă ședință foto, înaintea sosirii la restaurant. Desigur, puteți opta ca această ședință foto să aibă loc și înainte de slujba religioasă, dacă timpul vă permite, însă trebuie să aveți în vedere că aceasta va dura minimum o oră. Nu uitați să luați în calcul și timpul estimat pe care îl veți petrece în trafic, de la o locație la alta.

În cazul în care preferați să aveți un program mai relaxat în ziua cea mare, trebuie să știți că nu sunt puțini cei care aleg să îmbrace hainele de nuntă într-o altă zi, special pentru ședința foto, evident, fără o presiune a timpului sau fără riscul de a întârzia la una dintre locații.

Pregătirea miresei înainte de slujba religioasă

În mod tradițional, la aranjarea miresei iau parte mama acesteia, nașa, surorile și domnișoarele de onoare, care au rolul de a o ajuta pe mireasă să îmbrace rochia și să se accesorizeze. Locația poate să fie atât domiciliul miresei, al mirilor, cât și un hotel cu un decor spectaculos, foarte potrivit pentru ședințele foto. Se spune că nașa este însărcinată cu rolul de a prinde voalul miresei, iar după ce toate pregătirile se termină, mirele trebuie să vină să ia mireasa din locație.

Pe lângă obiceiurile tradiționale, menționate pe scurt mai sus, este important de reținut că fiecare regiune a țării vine cu tradițiile sale legate de pregătirile mirilor, iar dacă la nunta voastră se plănuiește să se respecte cu strictețe obiceiuri mai vechi, este posibil ca pregătirile să dureze mai mult decât v-ați așteptat.

Machiajul și coafatul miresei sunt, de asemenea, doi factori care pot influența pregătirile destul de mult. Cea mai bună variantă din acest punct de vedere este ca atât persoana care se ocupă de părul miresei, cât și make-up artistul să se deplaseze la domiciliu sau la locul din care va pleca mireasa. Dacă, totuși, nu există această opțiune, este bine ca programările la un salon să fie făcute din timp, iar locația acestuia să fie cât mai apropiat cu putință de casă.

De regulă, machiajul și coafatul miresei durează aproximativ două ore, însă se poate ajunge chiar și la patru ore, în funcție de preferințele acesteia.

Pregătirea mirelui înaintea marelui eveniment

Nu numai mireasa este cea care are parte de pregătiri intense înainte să pășească în fața altarului. În mod surprinzător, și viitorii gineri au parte de tratament regal în ziua cu pricina, cunoscut în mod tradițional drept „bărbieritul mirelui”.

Aceste pregătiri trebuie să aibă loc concomitent cu cele destinate miresei. Nașul, tatăl mirelui, frații, cavalerii de onoare și prietenii acestuia vor participa la această acțiune, iar tradiția spune că mirele trebuie să stea așezat pe un scaun și să fie bărbierit de unul dintre prietenii sau cavalerii săi de onoare.

Bărbieritul mirelui este mai mult un act simbolic și nu înseamnă că acesta va trebui să fie, la propriu, bărbierit de către prietenii săi, însă momentele în sine pot reprezenta obiectul unei ședințe foto de excepție. Apoi, mirele este ajutat să îmbrace hainele cu care va păși în fața altarului.

Sfat: Este bine știut că, de regulă, doamnelor le ia ceva mai mult timp să se aranjeze, însă mirele și mireasa trebuie să stabilească împreună înainte de ziua nunții, un interval de timp în care ar trebui să fie gata cu pregătirile mirilor, tocmai pentru a nu exista întârzieri, de o parte sau de alta.

PONT: Chiar dacă nu sunteți un cuplu care să-și organizeze în scris programul, este bine ca de această dată să faceți o excepție și să notați pe foaie orele tuturor activităților din ziua nunții voastre. Veți avea un sentiment de liniște în plus și veți ști exact când anume trebuie să se încheie o anumită activitate sau la ce oră trebuie să fiți prezenți în fiecare dintre locații.

Cum te-ai gândit să planifici pregătirile mirilor? Lasă-ne răspunsul în comentarii.

Fotografie realizată de copertă realizată de Pavel & Petruța