Slujba religioasă este cel mai emoționant moment din cadrul căsătoriei mirilor, indiferent de religia în care aceasta este săvârșită, nuntă catolică sau nu. Aceasta reprezintă uniunea spirituală dintre cei doi miri și binecuvântarea pe care aceștia o primesc din dorința de a întemeia o nouă familie și de a crea o legătură unică.

Diferențele între slujba religioasă de nuntă de la creștinii ortodocși și cea de la catolici nu sunt foarte mari, însă nu sunt deloc de neglijat, întrucât există aspecte esențiale diferite pe care trebuie să le iei în considerare înaintea marelui eveniment.

Cum se desfășoară ceremonia religioasă catolică, care este rolul pe care tatăl miresei îl are la începutul slujbei și care sunt regulile de bază ale Bisericii Catolice în privința nunții sunt printre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le cunoști în cazul în care vei deveni în curând mireasă și te vei căsători într-o biserică catolică.

Nuntă catolică – reguli și desfășurare

Ce rol are tatăl miresei

Tatăl miresei este cel care are onoarea de a intra la braț cu mireasa în biserică, ducând-o pe aceasta la altar. Fiica este condusă de către tatăl ei pe linii melodice emoționante și cu invitații așezați în partea stângă și în partea dreapta a culoarului. Tatăl trece mireasa din mâinile sale paterne către viitorul soț, care o așteaptă în fața altarului, acest moment simbolizând faptul că mirele este acum cel responsabil de viitorul și fericirea viitoarei sale soții, cu îngăduința părintelui acesteia. Preotul consfințește acest moment prin câteva cuvinte.

În cazul în care mireasa nu are tată, aceasta poate fi condusă la altar de către un unchi, un frate mai mare, sau, în unele cazuri, chiar de către tatăl viitorului soț.

Cum se desfășoară ceremonia religioasă la o nuntă catolică

Ceremonia religioasă începe odată cu intrarea miresei în biserică, însoțită de tată, care este așteptată la altar de către mire, nași și alți martori – până la trei, atât pentru mire cât și pentru mireasă (așezați de o parte și de cealaltă). Restul oaspeților prezenți la ceremonie vor sta așezați pe băncile din interiorul bisericii, poziționate în spatele viitorilor însurăței.

Acești pași sunt urmați de momentul în care preotul pune celor doi miri un set de trei întrebări:

1.Dorința de a veni aici și de a forma o uniune familială este voluntară?

2.Tinerii sunt gata să se respecte și să se iubească reciproc până la sfârșitul zilelor?

3.Sunt gata să accepte cu dragoste copiii din Atotputernicul și să-i educe în conformitate cu canoanele bisericii?

După ce mirii răspund la fiecare dintre cele trei întrebări cu “Da”, preotul îi va întreba pe cei prezenți dacă printre aceștia se numără vreo persoană care cunoaște motive pentru care această uniune să nu poată fi încheiată.

În continuare, mirii își vor rosti jurămintele, iar mai apoi, după schimbul de verighete, preotul va rosti o rugăciune care aduce binecuvântare.

Cuplul este declarat apoi căsătorit în fața lui Dumnezeu iar ieșirea din biserică se poate face tot pe ritmuri de muzică bisericească. Totodată, un alt moment emoționant este reprezentat și de alegerea unei fetițe – simbol al purității- care să pășească înaintea acestora, aruncând cu petale de flori pe jos.

Reguli ale Bisericii Catolice la o nuntă catolică

Dacă mirii aparțin confesiunii romano-catolice și intenționează să se căsătorească religios, aceștia trebuie să se prezinte la biserică cu cel puțin trei luni înaintea marelui eveniment pentru a-și anunța intenția, exceptând, desigur, cazurile în care există un motiv intemeiat pentru urgentarea slujbei.  Mirii sunt îndrumați să facă acest lucru tocmai pentru a primi consiliere, mai ales că Biserica Catolică nu permite ulterior divorțul.

Divorțul nu este recunoscut de Biserica Catolică, iar dacă unul dintre soți a fost căsătorit anterior într-o biserică ortodoxă și ulterior a divorțat, nu i se va permite, de asemenea, să se cunune în rit catolic.

Cu toate acestea, este acceptată căsătoria mixtă, așadar dacă unul dintre cei doi miri este ortodox, va putea să se cunune cu partenerul său catolic.  Biserica Catolică nu va impune părții necatolice să frecventeze cultul catolic, decât în cazul în care respectivul mire cere expres acest lucru.

Nunțile catolice au o permisivitate mai mare în ceea ce privește datele în care pot fi organizate: se pot ține în orice zi, exceptând cele 40 de zile de dinaintea Paștelui Catolic și cele 4 săptămâni de dinaintea Crăciunului.

Biserica Catolică nu percepe taxe pentru oficierea ceremoniilor religioase, însă sunt acceptate donații către biserică, în cazul în care mirii doresc acest lucru.

Ceremoniile religioase se țineau, până nu demult, obligatoriu în biserică, însă în prezent există situații în care acestea se pot tine în alte spații sau în aer liber, cu acceptul preotului și respectând canoanele religioase impuse.

Ca și în cazul nunților ortodoxe, ceremoniile de nuntă catolice se pot săvârși doar după căsătoria civilă a celor doi miri.

În mod evident, catolicii nu permit nunți în cazul în care unul dintre miri este deja căsătorit.

Regulile bisericii impun, totodată, ca ambii miri să fie adulți la momentul căsătoriei și să fie conștienți de acțiunile lor.

Actele de care aveți nevoie pentru oficierea slujbei sunt certificatul de botez și certificatul de căsătorie civilă.

De știut: În termeni generali, căsătoriile din cadrul aceluiași tip de religie – creștinismul – se aseamănă între ele, cu mici excepții menționate mai sus, însă având ca scop același obiectiv și anume călăuzirea primilor pași ai celor doi miri care aleg să își unească destinele în fața lui Dumnezeu, indiferent că vorbim despre o nuntă catolică sau una ortodoxă.