Este important să alegi niște invitatii de nunta deosebite, deoarece acesta este primul lucru cu care persoanele chemate la nunta ta vor intra în contact. Cum prima impresie contează foarte mult cu cât invitațiile sunt mai inedite, cu atât mai mult le vei trezi interesul cu privire la eveniment.

Invitația de nuntă este mult mai mult decât un simplu mesaj tipărit pe un carton. Trebuie să transmită anumite emoții și să îi facă pe apropiați să aștepte cu nerăbdare ziua cea mare.

De aceea trebuie să alegi o invitație unică, pe care aceștia să nu o mai fi văzut în altă parte și să ții cont că detaliile sunt cele care fac diferența.

Deși pare simplu să alegi niște invitatii de nunta și să le înmânezi mai apoi rudelor si prietenilor, există un întreg protocol în ceea ce privește acest proces.

Criterii de care să ții cont pentru a alege dintre atatea invitatii de nunta:

Personalizarea

Invitația de nuntă trebuie să reflecte personalitatea ta și a viitorului soț, cât și stilul nunții voastre. Asadar, e bine să nu alegi un model standard, ci să îl customizezi pentru a te reprezenta cât mai bine şi pentru a fi un teaser a ceea ce va urma.

Design

Nunta trebuie să fie un tot unitar, de aceea e recomandat să nu alegi invitațiile înainte de a te gândi care va fi tema nunții. Astfel, designul invitației tale se poate regăsi în papetăria de nuntă- meniuri, place card, numere de masă, diverse mesaje plasate pe candy bar sau pe mese etc. E nevoie doar de un strop de creativitate, poți alege orice stil, fie vintage, fie unul modern, ce ți se potriveste mai bine.

Fie că preferi nuanțele pastel sau pe cele mai îndrăznețe, culorile care îți definesc nunta trebuie să se regăsească și în invitația aleasă.

De asemenea, nu uita să treci pe invitație și codul vestimentar, în caz că ai o anumită tematică pentru nuntă, la fel și dacă ai alte momente speciale.

invitatii nunta

 

Fotografie realizată de Vision Photography

Tipuri de invitatii nunta

În funcție de tema nunții și de personalitatea ta poți alege unul dintre următoarele tipuri de invitații:

Invitații clasice: sunt invitațiile cele mai populare și cele mai simple, care te salvează atunci când nu știi ce să alegi. Sunt elegante, de culoare albă, crem sau bej, iar scrisul e de culoare neagră sau gri închis.

Invitații cu modele: aici există o diversitate foarte mare, practic cerul este limita. Îți poți personaliza aceste invitații cum dorești tu, însă trebuie să ai grijă să nu le încarci prea mult cu inimioare și flori pentru a nu părea kitsch. Cel mai bine e să alegi un model minimal, nu ai cum să dai greș.

Invitatii neconvenționale: dacă dorești să surprinzi invitații poți alege invitații 3D sau invitații sub formă de ciocolată, invitații papirus cu sigiliu și tot felul de alte modele creative.

Materiale invitatii nunta

Este foarte important ca materialele invitatiilor de nunta să fie de calitate pentru că demonstrează că te-ai implicat și ai avut grijă ca totul să fie perfect până în cele mai mici detalii.

Iată ce materiale poți alege:

Hârtia cartonată – e cea mai populară variantă, marea majoritate a cuplurilor mizează pe aceasta. Dacă alegi acest tip de hârtie este bine să optezi și pentru accesorii cu care să decorezi invitația precum panglici de voal, funde, flori etc.

Hârtia velină – este o hârtie mai lucioasă, ce pare glazurată și este perfectă pentru invitații mai elegante și mai tradiționale.

Hârtia lucrată manual – e realizată manual din celuloză 99% pură, iar în componenţa ei se pot regăsi şi petale de flori sau ce îți mai dorești tu să adaugi, fiind varianta ideală pentru o nuntă boho sau una vintage.

Hârtia reciclată – poți alege această variantă dacă iubești natura, iar dacă nu ești mulțumită de nuanțele pământii poții adăuga pe invitație desene vesele, un font mai colorat sau alte accesorii.

Hârtia glase – este un model ce îl poţi găsi atât în variantă mată, cât şi lucioasă, fiind foarte uşor de imprimat și potrivit pentru niște invitații mai cochete.

Fotografie realizată de Robert Dumitru

Text invitatii nunta

Fie că îți scrii singură textul, fie că alegi un model pe care l-ai găsit online, este important ca acesta să te reprezinte și să fie cât mai simplu. Din dorința de a scrie un text cât mai frumos, poți uita să treci unele detalii esențiale. Trebuie să fii atentă să nu omiți să scrii data căsătoriei, ora, locul unde are loc cununia religioasă, restaurantul, dar și adresa unde se găsesc acestea.

În ceea ce priveste fontul cu care vor fi scrise invitațiile și acesta trebuie ales în concordanță cu tema nunții, dar și cu ce îți place ție. Nu alege un font care să pară scris de mână ilizibil, care să solicite prea mult atenția invitaților, ci un font cât mai clar și scris cu o mărime rezonabilă.

O regulă nescrisă cere ca adresa invitaților să fie scrisă de mână, de aceea ar trebui să cumperi mai multe plicuri, în caz că mai greșești unele nume sau adrese.

Cine este trecut primul pe invitație?

De multe ori există dilema: cine este trecut primul pe invitație? Indiferent ce hotărâți, regula trebuie să se păstreze la toate celelalte nume ce urmează. Astfel, dacă s-a început cu numele miresei, toate celelalte rânduri vor începe cu numele femeii, respectiv numele soacrei mici, apoi numele socrului mic, apoi numele soacrei mari, numele socrului mare, numele nașei, numele nașului. Dacă s-a început cu numele mirelui, toate celelalte rânduri vor începe cu numele bărbaților, apoi cu numele femeilor.

Când se trimit invitațiile de nuntă?

Invitațiile se trimit cu cel mult 5 luni înainte și cu cel puțin 6 săptămîni înainte de eveniment (vezi mai multe în calendarul nunții). Acest interval de două-patru luni este suficient pentru ca invitatul să aibă timp să se pregătească, însă dacă nunta are loc în altă localitate, poți oferi invitațiile cu cinci-șase luni mai devreme pentru ca apropiații tăi să aibă timp să rezerve cazarea și transportul.

De asemenea, ia în calcul și faptul că este nevoie de timp pentru a se imprima invitațiile, uneori chiar câteva săptămâni și la acestea se adaugă și tehnoredactarea numelui pe invitație. Dacă alegi varianta de a scrie numele și adresa de mână, atunci rezervă-ți timp și pentru această activitate.

Invitațiile se înmânează personal, însă dacă ai rude sau prieteni în localități mai îndepărtate îi poți invita telefonic și ulterior trimite invitația prin curier.

Data limită pentru confirmări

Poți menționa data până la care invitații pot confirma participarea atunci când te întâlnești cu ei să le oferi invitațille, însă nu este greșit nici să scrii pe invitații care este data limită pentru primirea confirmărilor.

Termenul limită ar trebui să fie de aproximativ 30 de zile înainte de nuntă pentru a avea timp să stabilești câte meniuri vor fi în total și cum vei aranja oaspeții la mese.

Dacă nu primești confirmările, îi poți suna pe toți cei cărora le-ai înmânat invitatiile de nunta, dar nu au răspuns.

***

Un ultim sfat ar fi să cumperi câteva invitații în plus, în cazul în care omiți pe cineva sau în cazul în care scrii adresele de mână și mai greșești, pentru a fi sigură că îți vor ajunge. 😀