În acest articol ne vom concentra pe câteva idei despre cum să gestionezi o mare de copii la nunta, un eveniment unde 90% dintre invitați sunt adulți.

Dezbatem acest subiect pentru că știm că unele obiceiuri din cadrul nunții nu sunt tocmai bune de desfășurat în fața copiilor (cum ar fi obiceiul jartelei). De asemenea, muzica cerută de anumiți invitați uneori poate să conțină limbaj nepotrivit. Un grad mai mare de consum de alcool duce la discuții și replici condimentate pe care în mod normal le-ai ține departe de urechile celor mici.

Copii la nunta – 7 idei pentru a gestiona situația

Nu este elegant să le ceri adulților să lase copiii acasă. Asta ar putea spune unii, dar eu consider că în 2021 este o cerere relevantă care ține de deschidere a minții mai mult decât de a dori să superi vreun invitat. Desigur, această replică ar putea să supere câțiva dintre cititori, dar haideți să analizăm puțin situația: mergi la nuntă ca să te distrezi câteva ore. Dacă ai lua copiii cu tine, ai avea în permanență grija lor. Dacă ar sta acasă cu bunicii sau bona în care ai încredere, acest lucru nu va mai fi o problemă foarte mare, singurele griji fiind dacă s-au culcat la ora stabilită, dacă au mâncat și dacă s-au spălat pe dinți. Cum le poți afla? Cu un simplu apel.

Introducerea mea a fost mai mult o pledoarie pentru a-i ajuta pe părinți să-nțeleagă de ce copiii ar trebui să fie lăsați acasă atunci când merg la o nuntă. De acum vom începe să discutăm cu mirii și vom încerca să ajungem la un numitor comun în ceea ce privește gestionarea situației în care există și copii la nunta.

Fotografie realizată de Florin Ștefan

1. Cerere pe invitație

Așa cum spuneam și la început, poate să fie considerată o mișcare fără prea mult tact, dar una necesară.

Dacă este acompaniată de textul potrivit și dacă din invitație părinții vor înțelege de ce e mai bine să lase copiii acasă, cererea nu va mai fi văzută drept ofensatoare. De ce ai nevoie? De puține cunoștințe de PR. 🙂

2. Copiii vin totuși la nuntă

E inevitabil să nu-i ai la nuntă. Poate că unii părinți nu au cu cine să-i lase acasă. Trebuie să înțelegem și genul acesta de situații pentru că lumea nu poate să funcționeze 100% cum ne dorim, așa că este foarte important să ai în restaurantul ales o cameră rezervată pentru cel mic.

Pentru că la un moment dat va trebui să doarmă și nimeni nu-și dorește un copil care să doarmă în raza difuzoarelor. Nu este sănătos pentru el.

Fotografie realizată de FotoDumbravă

3. Meniu pentru copii: fiță sau necesar?

Am ascultat câteva păreri înainte să scriu acest articol și am discutat cu câțiva oameni.

Părerile au fost împărțite. Dacă unii considerau meniul special pentru copii o fiță, alții îl vedeau obligatoriu. Și este un must have, dacă mă întrebați. Nu am copii, dar consider că un micuț nu poate să mănânce ce mănâncă un adult. Porțiile pentru copii trebuie să fie mai mici, iar accentul trebuie să fie pus pe legume. De ce? Pentru a le face un serviciu și părinților. Oricât de bine ai crește un copil, pus în fața unui meniu cu prea mult sau alimente pe care probabil nu ar avea voie să le consume, plus absența atenției părinților, acesta va fi tentat să mănânce.

Este foarte bine să știi înainte cine vine cu copiii pentru a stabili meniurile în tocmai. Nu este o fiță să ai grijă de invitații tăi, chiar dacă aceștia sunt copii. Repet, în acest mod ai grijă și de părinții celui mic.

4. Suc și băuturi non-alcoolice?

De ce nu? Sucurile naturale ar trebuie să fie prezente atât pentru copii, cât și pentru adulți. Iar băuturile non-alcoolice sunt minunate dacă vorbim despre copii cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Meniul băuturilor nu este pretențios pentru că vei avea și invitați care conduc și totuși vor să se bucure de un cocktail sau o băutură, așa că în acest mod vei împăca două situații.

Fotografie realizată de Răducu Florian

5. Invită-i la dans cu muzică pe care s-o înțeleagă

Nu este despre copii nunta ta, dar dacă unul dintre invitați vrea un dans cu fiica lui, ar trebuie să existe acolo și un playlist dedicat.

Muzica Disney este foarte bună, copiii asociind-o cu prinți și prințese, așa că pentru câteva minute se vor simți în centrul atenției într-un mod pozitiv.

6. Loc de joacă pentru cei mici

Copiii se plictisesc rapid, așa că dacă nu vrei să alerge pe ringul de dans în timp ce valsezi, dacă nu vrei să tragă fețele de masă sau să trântească farfuriile cu mâncare, un loc de joacă special pentru ei și un animator va fi alegerea potrivită.

Fotografie realizată de Dream Art Events

7. Loc de schimbat bebelușii

Cel mai important este să te asiguri că localul are un loc special în băi pentru schimbat bebelușii. Acesta trebuie să fie și foarte curat, așa că cere să se facă curățenie în dimineața evenimentului și dacă poți supervizează curățenia. Pare puțin o dovadă de obsesive compulsive disorder, dar crede-mă că vrei ce-i mai bun pentru invitații tăi.

***

Nu sunt prea multe reguli sau sfaturi pe această temă, dar le-am adunat pe cele mai relevante și care să te ajute cu adevărat. Vei găsi aceleași cerințe, dar expuse în alt mod. Dacă nu se poate fără copii la nunta, măcar să le amenajezi un loc special unde sunt supravegheați continuu, distrați și, în final, un loc unde să doarmă.

Fotografie de copertă realizată de Flavius Partan