Prima luna de casatorie înseamnă câteva lucruri noi pentru viața de cuplu. Odată ce ziua cea mare a trecut, apar câteva gânduri, sentimente și situații noi despre care am plăcerea să-ți povestesc.

Pentru mine căsătoria este un simbol al unei relații încununată de dragoste și de sinceritate. Acea sinceritate pură pe care o simți cu sufletul și cu fiecare parte din corpul tău. Acea căldură care vine din suflet și care te încălzește chiar dacă afară sunt minus zece grade. Este ceva ce nu poate fi descris ușor în cuvinte pentru că se pune accent mai mult pe ceea ce simți și faci, decât pe ceea ce ai putea să spui prin cuvinte. Cuvinte care, de cele mai multe ori, sunt golașe și fade pe lângă ceea ce-ți simte inima.

Și pentru că titlul se referă la 6 lucruri pe care le înveți în prima luna de casatorie, ar fi fost absurd ca cineva care nu este căsătorit să vă scrie acest articol. 🙂 Așa că am să vă spun care au fost cele 6 lucruri învățate de mine și de soțul meu în prima noastră lună ca oameni căsătoriți.

Ce experimentezi în prima luna de casatorie

1. Sentimentul de întreg

Poate că pare un clișeu ceea ce vă voi spune, dar ne simțeam mai întregi după ce ne-am căsătorit. Am fost împreună mulți ani până să ne căsătorim, dar odată ce am oficializat dragostea noastră la primărie, iar mai apoi la biserică… cercul acesta strâns de dragoste s-a umplut de căldură și de întreg.

Ne-am simțit o adevărată familie. Doi oameni care poartă același nume și aceeași dragoste pe care nimeni și nimic în lume nu o poate rupe. Doi oameni pe care nici cele mai aprige greutăți nu-i pot separa.

Ca femeie, să-i porți numele înseamnă o dovadă de iubire în adevăratul sens al cuvântului. Ești parte din el și el este parte din tine.

Fotografie realizată de RotundPerfect

2. Familia se mărește

Dacă până la a fi căsătoriți cunoșteați câteva rude, părinții și probabil bunicii, după ce v-ați căsătorit, în prima lună veți cunoaște ce înseamnă o familie numeroasă. Mătuși, nepoți pe care simți nevoia să-i vizitezi acum se împart la doi pentru că amândoi trebuie să mergeți să-i vedeți pe cei dragi.

Duminica în familie este mai mare acum și masa din sufragerie capătă din ce în ce mai multe fețe noi curioase să vă cunoască. Poate că nu rezonați cu ideile tuturor, însă acceptarea și toleranța sunt cheia. Iubește-i pe oamenii din familie fără să încerci prea mult să-i schimbi.

3. Problemele voastre sunt doar ale voastre

Chiar dacă familia s-a mărit și cunoașteți oameni pe care până acum nu i-ați văzut niciodată, micile certuri sunt doar ale voastre și nu trebuie să ajungă mai departe de cei patru pereți în care locuiți voi. De ce aduc în discuție conceptul de problemă după numai o lună de căsătorie? Pentru că viața nu e roz, iar curcubeele trebuie să vi le țeseți singuri. Nu vor veni niciodată de la sine.

Există multe cupluri care se căsătoresc după ce au petrecut mult timp împreună. Așa este și cazul meu. Iar după o lună de proaspăt căsătoriți, din cauza schimbarilor care încă se produc, la nivel social și administrativ (documente, schimbări de nume, și așa mai departe), pot exista mici certuri.

Este sănătos ca acestea să rămână în familia voastră – căci acum voi sunteți o familie. Părinții și rudele fac și ele parte din familie, însă trebuie să învățați că de acum înainte doar voi doi sunteți nucleul și doar voi doi trebuie să știți cum să vă gestionați micile momente gri. Nimeni nu are voie să intre în nucleul vostru și să-l destabilizeze.

Fotografie realizată de Vali Negoescu

4. Soție sau iubită?

Ai numele lui, v-ați căsătorit, dar te prezinți în continuare iubita lui. Nu poate fi nimic mai frumos în asta, însă există anumite momente în care este necesar să te prezinți soția lui.

Să-ți dau un exemplu: este în spital pentru că a leșinat pe stradă și te prezinți iubita lui. Cu foarte mare greutate reușești să primești avizul de vizitare. Crede-mă pentru că am trecut prin asta. Apoi mi-am dat seama că sunt soție de acum, așa că am scos imediat buletinul și i-am arătat că purtăm același nume.

Mi s-a dat voie să-l văd imediat.

Birocrația în România ține cont de aceste lucruri și câtă vreme trăim aici, trebuie să învățăm să ne adaptăm.

5. Presiunea titlului

Presiunea titlului de soție sau de soț apare după ce te căsătorești. Este inevitabil și veți simți amândoi acest lucru, chiar dacă aveți o relație de mulți ani în spate. Cine spune că după căsătorie nu te schimbi, greșește puțin. Și asta nu înseamnă că noi ne dorim să ne schimbăm, dar intervin idei induse subliminal de societate, idei pe care subconștientul nostru le asimilează și care ajung să ne afecteze.

Să vă dau un exemplu: eu sunt o femeie foarte lejeră și dacă nu am chef să calc cămăși azi nu o fac. Dacă nu are nevoie, nici nu am să deschid dulapul. Desigur, multe mă vor blama, dar câtă vreme poate să-și calce și singur nu văd de ce să mă agit. Ei bine, situația s-a schimbat chiar din prima lună. Am deschis dulapul și am început să calc. M-a văzut și m-a întrebat de ce calc. I-am zis „sunt soție acum, nu?” După ce mi-am dat seama ce am zis, am început amândoi să râdem.

Titlul pune presiune pe noi. Lucru ce nu ar trebui să se întâmple pentru că dacă există comunicare între voi doi, nu veți ajunge niciodată să faceți activități doar pentru că impune titlul. Veți aduna frustrări și nu veți ajunge într-un punct sănătos al relației și căsniciei voastre.

Așa că încercați să vă debarasați de presiunea titlului atunci când sunteți acasă.

Fotografie realizată de Tar Attila

6. Copiii

După ce v-ați căsătorit, după ce trece o lună frumoasă de proaspăt căsătoriți și ați făcut și pasul acesta mult așteptat, este posibil ca subconștientul să vă transmită impulsuri despre ideea unui copil.

Unii ar spune că este ceva normal, eu vă spun că nu este.

Dacă nu vă doreați copii înainte de căsătorie, dar după o lună aveți impresia că asta v-ar face și mai întregi, comunicați. Analizați pe toate părțile și aflați dacă asta vreți cu adevărat în acel moment.

Există multe cupluri care fac copii împinși de acest imbold al subconștientului care este transmis, de fapt, de societate. Este foarte posibil ca voi să nu vă doriți cu adevărat atunci și să mai vreți să așteptați, dar pentru că sunteți căsătoriți să fie un motiv pentru care să vi se pară mai facil.

Un copil se face atunci când simțiți cu tot sufletul că este momentul ca el să apară în viața voastră. Un copil nu este o jucărie pe care o pui la loc în cutie după 20 de minute de joacă. Reprezintă o foarte mare responsabilitate. Tocmai de aceea, presiunea ideii că sunteți căsătoriți și presiunea societății v-ar putea împinge către acest pas. Comunicarea este cheia. Doar comunicând și analizându-vă veți afla dacă asta este dorința voastră reală.

Fotografie realizată de Slagian Peiovici