Tortul este una dintre piesele de rezistență ale evenimentului și există tot atât de multe tipuri de tort de nunta pe câte tipuri de miri există, ceea ce face alegerea unuia singur o misiune foarte dificilă. 🙂

Alegerea meniului și implicit a tortului este una dintre cele mai importante sarcini ale viitorilor miri. Deși din exterior pare simplu, tortul trebuie să fie ales cu grijă, de la ingrediente la textură, gust și aspect exterior.

Există câteva criterii în alegerea tortului de nuntă care simplifică efortul depus pentru găsirea desertului ideal.

Detalii de care să ții cont atunci când faci alegerea pentru un tort de nunta delicios:

Tortul trebuie să fie complementar cu tema și meniul nunții

Tortul trebuie sa meargă ,,mână în mană” cu tema și meniul nunții. Spre exemplu, o petrecere într-un cadru foarte formal necesită un tort elegant și preferabil un tort alb sau unul cu accente pastel, nu un tort prea colorat.

Foarte importantă este și forma tortului, fiind preferat un tort rotund, clasic pentru petrecerile obișnuite și unul pătrat sau hexagonal dacă nunta este una mai formală.
Pentru nunțile mai neconvenționale tortul poate avea orice formă sau poate lipsi cu desăvârșire și în locul acestuia să fie servite cupcakes sau macarons.

Dacă la nuntă ai un meniu tradițional, e bine să alegi un tort simplu. Poți opta chiar pentru o variantă asemănătoare cu cea de tort făcut în casă. Dacă meniul este modern, atunci poți alege mai multe tipuri de cremă sau marțipan.

Fotografie realizată de Marian Cristea

Surse de inspirație

Tortul se poate transforma într-o operă de artă care să omagieze iubirea dintre mire și mireasă. Maestrul cofetar poate sculpta pe el diverse elemente din istoria celor doi, cum ar fi pasiunile comune sau locul unde s-au întâlnit prima oară.

Totul depinde de miri și de stilul lor. Cel mai bine ar fi să mergi cu fotografii pe care să le arăți cofetarului pentru ca acesta să știe cât mai exact ce îți dorești. Sursele de informare sunt foarte variate, de la Pinterest, la Instagram sau reviste dedicate mireselor.

Tot ceea ce trebuie să faci este să găsești un cofetar de încredere care să îți transpună ideea în realitate.

Bugetul

La prima întalnire cu cofetarul care va realiza tortul este bine să discutați și despre bugetul pe care îl ai alocat pentru acest capitol. Discută și despre așteptările pe care le ai, pentru ca acesta să știe să respecte anumite limite clare.

Tortul se servește spre sfârșitul petrecerii când fie invitații nu prea mai au poftă de mâncare pentru că au degustat deja câteva feluri înainte, fie o parte din ei deja au plecat. Așadar, nu este nevoie să comanzi un tort foarte mare gândindu-te să îi impresionezi. Cel mai bine e să comanzi un tort de nunta doar puțin mai mare față de cantitatea minimă necesară.

Fotografie realizată de Adrian Moscaliuc

Combinarea aromelor

Întotdeauna vor exista gusturi și păreri diferite, ceea ce e absolut normal. De aceea e important să deguști mai multe combinații de arome înainte să te hotărăști asupra unei variante care vă reprezintă pe amândoi. Este foarte dificil să vă puneți de acord asupra unui singur gust, așa că opțiunea de a îmbina două sau chiar mai multe arome este cea mai bună.

De exemplu, dacă unuia îi plac torturile cu fructe, iar celuilalt ciocolata, puteți alege varianta de mijloc. Puteți opta pentru un tort cu fructe confiate, ciocolată și blat bicolor. Cu siguranță, cofetarul vă va îndruma pentru a găsi cea mai bună variantă de mijloc.

Stilul invitaților

Este foarte important să te gândești și la invitații tăi. Înainte de a lua o decizie cu privire la tort, trebuie să te întrebi dacă invitaților le va plăcea. Nu e indicat să ai un tort foarte sofisticat, cel mai bine ar fi să alegi un tort cât mai aproape de varianta clasică, ceva nici banal, dar nici foarte sofisticat, astfel categoric nu vei da greș.

Anotimpul nunții

Dacă nunta are loc primăvara sau vara poți opta pentru un tort cu fructe, cu o compoziție lejeră, poate chiar un tort de înghețată.

Dacă faci nunta toamna sau iarna, poți alege compoziții mai sofisticate: ciocolată, creme sau blaturi mai consistente.

Fotografie realizată de Robert Dumitru

Decorațiunile tortului de nuntă

Ideal ar fi ca decorațiunile tortului să fie cât mai asemănătoare cu cele pe care le folosești în buchetul de mireasă sau în aranajamentele florale de la restaurant.

Torturile decorate sunt preferate de cei care doresc să își pună amprenta personală asupra desertului, atât pentru că își doresc tortul personalizat, dar și pentru a impresiona invitații cu un design deosebit.

Torturile  „goale” – cele care nu sunt glazurate și au puține elemente de decor- sunt preferate de cei care vor ceva mai simplu, dar și atrăgător în același timp. Deși nu au aspectul torturilor tradiționale decorate, acestea compensează prin gust.

Torturile cu cremă de unt ca și glazură sunt foarte populare. Acestea sunt însă mai dificil de întreținut. Ele necesită depozitarea într-un frigider pentru a nu li se deteriora aspectul și sunt mai dificil de transportat.

Daca ai o nuntă nonconformistă alege un tort haios, vesel și foarte colorat.

Alegerea unui tort de nunta perfect nu este cel mai ușor lucru, dar cu siguranță este cel mai frumos si mai gustos proces.

Fotografie de copertă realizată de Claudiu Negrea